’s Werelds eerste 100% recycled shopping mall

Een winkelcentrum met alleen maar recycled producten, waar vind je dat? Nou, in Eskilstuna (da’s bij Stockholm linksaf). Als liefhebber van lefhebbers hebben we het graag even met je over het hier gevestigde ReTuna, ’s werelds eerste 100% recycled shopping mall.

In 2015 gestart door een even idealistische als commerciële club van producenten, retailers, gemeenteambtenaren en ngo’s. Gewapend met een doortimmerd businessplan en de overtuiging “dat we anders met ons afval moeten omgaan, willen we nog heel lang op deze aarde kunnen rondlopen” (we citeren even een van de optimistische fouders).

In ReTuna vind je veertien verschillende winkels. Het assortiment richt zich op alle producten die je in en rondom je huis maar nodig kunt hebben. Van kleding tot fietsen en van meubels tot bouwartikelen. Natuurlijk kun je er ook lekker (duurzaam) eten en is de behuizing aangenaam klimaatvriendelijk. En het werkt! De mall trekt zo’n 700 klanten per dag en maakt al bescheiden winst.

Een mooie showcase van retailing recycling. Gaaf om te zien hoe deze Zweden duurzaamheid en hergebruik aan de man brengen. Hoe je consumenten daadwerkelijk aanzet tot structureel duurzamer inkopen. Een fijn staaltje retaildenken en gedragsverandering. Precies waar we bij Han Snel zo van houden.

DEEL DIT ARTIKEL

TYPE HIERONDER JE ZOEKOPDRACHT EN DRUK OP ENTER